BAT Niemeijer

Opdracht

De tabaksfabriek van Niemeyer is al eeuwenlang niet meer weg te denken (en te ruiken) in de stad Groningen. Toch komt er een eind aan meer dan 200 jaar productie van shag en sigaretten. Dat vraagt om een afscheidsboek. 

Strategie

Bij een afscheidsboek past een historisch overzicht; een trip down memory lane. En in het geval van Niemeyer ook heel veel facts & figures: de bekende grote productiegetallen en eenheden. Omdat de mensen vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel vormen van het bedrijf en een belangrijk aandeel hebben in de cultuur, brengen we hen met hun afdeling in beeld. Juist ook omdat er een harde sluiting is waarbij iedereen tegelijk afscheid neemt. Zodat iedereen straks kan nalezen en zien hoe ook alweer de productieprocessen verliepen, welke afdelingen daar bij betrokken waren en welke collega’s. 

Uitvoering

Het boek kent een hardcover met daarom heen een banderole met een sluitzegel die ook op de sigarettenpakjes en shagzakjes zat geplakt. Een laatste stukje herinnering aan Niemeyer. De foto’s maakten we in de fabriek tijdens de werkprocessen en de portretten schoten we in een pop-up-studio ter plekke. Ook de interviews werden in de fabriek gehouden. Zo ontstond een boek voor en door Niemeyer.